Ervaring met de Mona Lisa Touch

Ik ben nu 38 jaar, heb toen ik 16 was de diagnose Still Disease gehad, die kalmer werd rond mijn 29e en rond mijn 32 werd de diagnose LS gesteld door mijn gynae, na lange tijd van diagnose van schimmelinfecties door huisarts. Bij mij begon het eerst anaal, ik kon geen stoelgang maken zonder bloedingen aan mijn aars. Het was steeds heel pijnlijk om naar het groot toilet te gaan. Daarna kwamen ook de vaginale klachten erbij, eerst vooral jeuk en een iets wittere, schrale huid, daarna ook bloedingen en scheurtjes bij het vrijen en daarna vergroeiingen van de binnenste met de buitenste schaamlippen.

Ook clitoris die minder uitgesproken is. Ook last bij het fietsen, en als ik spannende broeken draag, heel broze huid, die heel snel beschadigd raakt. Panty’s en synthetisch ondergoed kan ik ook helemaal niet verdragen. Daarna ook last van mijn bekkenbodem, wakker liggen omdat je naar toilet moet, steeds drang om te plassen.

Eind 2017 liet ik een Mona Lisa Touch, een laserbehandeling doen bij Dr. Merchiers in Gent. Ik heb me zowel vaginaal (enkel uitwendig) als anaal laten laseren, het is niet zonder pijn maar als je goed de verdovende crème aanbrengt is het goed te doen. Na de eerste behandeling, als de huid terug herstelt van de laser, voelde ik al dat er meer stevigheid was, minder snel scheurtjes, daarna heb ik nog 2 extra behandelingen laten doen en nu heb ik geen scheurtjes meer bij stoelgang. Ik heb ook meer stevigheid in mijn bekkenbodem, de plandrang is helemaal weg, dus dat is een enorme winst!

Bij het vrijen soms nog wel wat last vooral rond het perineum, niet echt scheuren, maar eerder kloofjes. Dus ik overweeg om nog eens een extra behandeling te laten doen. Wat niet wegging was de jeuk en de opstoten.

Begin 2018 heb ik ook een voedselintolerantietest laten doen bij Dr Staessens in Dilbeek www.moyoclinic.be, via bloedtest testen ze de stoffen waarop je lichaam reageert, die reactie uit zich bij mij in opstoten van mijn LS, meer jeuk, droge schrale huid. Sinds ik het dieet toepas merk ik dat de jeuk veel minder is geworden, huid is minder schraal en rood.

Ik merk ook dat als ik eens zondig de jeuk terugkomt. Ikzelf ben volledig gestopt met de aanbrengen van cortisonecrèmes, ik gebruik organische kokosolie als ik wat last heb. Sinds begin 2018 kreeg ook mijn dochter van 8 jaar de diagnose LS, zij heeft ook veel last bij het stoelgang maken (ook bloedingen aan aars) en klaagt ook veel van vaginale jeuk, doet pijn als ik zalf aanbreng. Ik ben met haar eerst naar een dermatoloog geweest maar die schrijft ook enkel cortisonecrèmes voor, deze helpen wel, maar verdunnen op lange termijn de huid, dus we gaan met haar ook naar beide dokters langs om te zien of zij haar kunnen helpen.

Martine