Jeuk onderstreept

Onderstaande tekst heb ik gelezen en daarna gingen er heel veel gedachtes door mijn hoofd. Vervolgens heb ik het artikel geleend van http://www.menselijklichaam.nl om mijn vraag te ondersteunen. Wat denken jullie? We weten niet wat de oorzaak is van LS. Hier zijn de meningen over verdeeld maar als ik kijk naar onderstaand artikel komen ze allemaal voorbij voor een van de symptomen: JEUK! Wat is de gemeenschappelijke noemer ( ja LS maar WAT van LS) waarom DAAR? Horen ze bij elkaar? Of zijn er verschillende oorzaken (iedereen is anders). Ik denk dat er een verbindende factor is maar wat? Wat denken jullie? Blauw/schuin zijn mijn gedachtes. 

Iedereen heeft wel eens jeuk. Soms kun je er helemaal gek van worden. Het is ontzettend vervelend en erg storend. Wat je ook doet, de jeuk blijft aanhouden en het lijkt wel alsof er niets tegen werkt. Wat is jeuk nu precies? Waar wordt het door veroorzaakt? En hoe kun je jeuk behandelen? De suggesties die straks volgen zijn wij allemaal mee bekend.

Jeuk is een veelvoorkomende huidklacht. Het is een geïrriteerd gevoel van de huid. Dit gevoel geeft je de drang om te wrijven of te krabben. Bij sommige mensen is de jeuk zo heftig dat ze de huid kapot krabben totdat deze bloed. Volgens patiënten die regelmatig last hebben van de klacht, is jeuk veel erger dan pijn. Het kan je helemaal gek maken.

Hoe ontstaat jeuk?

Tot nu toe is het nog niet helemaal duidelijk waar jeuk door wordt veroorzaakt.

– Lijkt mij dat als de oorzaak van een van de meest prominente symptoom van LS niet bekend is het moeilijker wordt om de oorzaak van LS zelf te bepalen –

Uit diverse onderzoeken is al naar voren gekomen dat deze klacht op een complexe manier ontstaat. Wel is duidelijk dat de specifieke jeukzenuwen in de huid geprikkeld worden.

– Doordat de samenstelling van onze huid veranderd en op dat moment de betrokken zenuwen om zeep helpen? –

De uiteinden van deze zenuwen bevinden zich op de grens van de opperhuid en de lederhuid. Deze zenuwen kunnen dan weer geprikkeld worden door lichamelijke eiwitten als histamine.

– Wat veroorzaakt het aanmaken van de histamine? (veranderen van de huid?) –

Deze stofjes komen vrij bij ontstekingen van de huid. Om deze reden gaan veel huidontstekingen gepaard met een bepaalde mate van jeuk.

Wat zijn de oorzaken van jeuk?

Jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de klacht ontstaan door een ziekte,

– LS? Waar we de oorzaak niet van weten… –

maar ook door een externe factor.

– Zie alle redenen en oplossingen die bij forum en groepen voorbij komen en voor heftige discussies zorgen omdat ze voor iedereen anders “zouden kunnen zijn”. Zijn de externe factoren “gewoon olie op het vuur“ van de ziekte of de oorzaak van de ziekte? –

Meestal is de oorzaak duidelijk en wordt de klacht veroorzaakt door een uitwendige huidaandoening, zoals eczeem of door een externe factor, zoals voedsel

– allemaal zeer persoonlijke verschillende diëten, welke is het beste? -,

het aanraken van een brandnetel of een insectenbeet.

Chronische aandoening

In sommige gevallen kan jeuk een uiting zijn van een interne aandoening. Als er over het hele lichaam sprake is van jeuk en de oorzaak niet direct duidelijk dan kan de huisarts onderzoeken of de klacht een inwendige oorzaak heeft. Voorbeelden van interne aandoeningen die jeuk veroorzaken, zijn:

 • Nierstoornissen
 • Leverstoornissen
 • Darmparasieten
 • Kanker
 • Suikerziekte

– Bij LS zie je vaak dat er gesproken wordt over een auto-immuun ziekte, velen van ons hebben er wel iets bij. Ook hier weer is LS een symptoom van deze chronische aandoeningen? Of zijn deze chronische ziektes olie op het LS vuur? –

Uitwendige huidaandoening

Veel uitwendige huidaandoeningen gaan gepaard met jeuk. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Atopisch of constitutioneel eczeem
 • Psoriasis
 • Allergie

Ik denk dat hier alle verschillende diëten vandaan komen, maar dat de (persoonlijke) allergie bijdraagt aan de jeuk van de LS. 

 • Contactallergie

Ik denk dat hier de wasmiddel en wc papier tip vandaan komt. Ook niet de oorzaak maar iets dat persoonlijk hindert en niet helpt.

 • Droge huid
 • Schimmelinfecties
 • Schurft
 • Blarenziekte (pemphigus)
 • Lichen ruber planus
 • Netelroos

Ik denk zelf dat deze categorie de oorzaak is van de jeuk, LS ZELF en dat een EIGEN kop je zou moeten hebben.

Geneesmiddelen kunnen soms ook jeuk veroorzaken zonder huiduitslag. Voorbeelden hiervan zijn aspirine en aan codeïne verwante pijnstillers.

– Ook hier denk ik dat de persoonlijke reactie van de persoon op een stof van toepassing is om de symptomen van LS te verergeren –

Emotionele spanningen

Naast een chronische ziekte of een huidaandoening kan jeuk ook veroorzaakt worden door emotionele spanningen of stress. Als de klacht een emotionele oorzaak heeft, wordt er gesproken van psychogene jeuk.

– Ook hier denk ik dat de stresskippen onder ons LS een handje helpen maar niet de oorzaak is.-

Hoe jeuk behandelen?

Voordat je jeuk kunt behandelen, moet duidelijk zijn wat de oorzaak is.

-Hier is hij dan… zoals ik hierboven al aangaf hoe voorkom je dat de huid muteert?-

Zo kan de klacht op de juiste manier behandeld worden. Er zijn lokale en orale middelen verkrijgbaar die jeuk verminderen of verlichten.

Lokale middelen

Voorbeelden van lokale middelen zijn hormoonzalven, verkoelende koelzalven, gels, lotions of crèmes. De meeste middelen zijn op recept verkrijgbaar. Verder kan een vette olie of een vochtinbrengende crème al verlichting bieden en de huid herstellen.

– Ja dat doen we, we smeren braaf…  en hier zie je ook dat er meerdere voorbeelden zijn om de jeuk te verminderen, niet om LS te verhelpen… ik vind dat hier er geen discussie zou moeten zijn welk smeerseltje het beste is. Wel kunnen we zeggen wat voor ons persoonlijk de meeste verlichting geeft. Hormoonzalven zullen per definitie “het beste“ resultaat geven omdat dat de chemische aard van het beestje is. Maar daar volgt meteen op dat dit voor het hele lichaam (chemisch?) van invloed is. Andere Smeersels? Zeg het maar… Welke heelt de huid het beste, welke helpt tegen de jeuk het beste, welke maakt een goede Barrier zodat externe jeuk veroorzakers niet de jeuk zenuwen kunnen lastig vallen… zeg het maar…-

Orale middelen

Meestal is de behandeling een combinatie van lokale en orale middelen. Onder orale middelen vallen antihistaminica. Deze verminderen de jeuk en hebben een kalmerende werking.

– Lijkt mij een inkoppertje, als histamine jeuk veroorzaken zullen antihistaminica jeuk tegen gaan. –

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om jeuk te verminderen of te voorkomen:

 • Knip je nagels kort en houdt deze schoon
 • Probeer niet te krabben, ook al is de drang groot. Het helpt om je op iets anders te concentreren.
 • Vermijd warmte, want dit kan de jeuk verergeren

Mensen met een droge huid zijn gevoeliger voor prikkels en hebben dan ook sneller last van jeuk. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat je huid uitdroogt. Dit doe je door:

 • Voldoende te drinken, dagelijks minimaal anderhalve liter
 • Tijdens het douchen geen of weinig zeep te gebruiken
 • Niet te vaak, niet te lang en lauw te douchen
 • De huid in te smeren met een neutrale crème

En natuurlijk alle andere tips die WIJ met z’n alle hebben bedacht!

Mijn conclusie, ik denk dat er iets is dat de structuur van de huid aanpast/muteert. Waarom daar? Ik heb geen idee. Ik denk dat het een programeer foutje is binnen onze genen. Welke? Ik heb geen idee en het gen is nog niet geïdentificeerd. let op dit is een andere vraag/ discussie en dat we er niets aan kunnen doen behalve andere jeuk veroorzakers te vermijden en als er symptomen zijn die te verlichten…  Ik HOOP dat er een andere externe veroorzaker is die geïdentificeerd kan worden en bestreden! Wat denken jullie?

Linda U.