Riek: Mijn verhaal

Het is begin maart 2015, ik ben dan 63 jaar. Mijn werkzaamheden bestaan uit 3 dagen in de week als voetreflex therapeute, thuis en op locatie. Ik doe vrijwilligerswerk in de tuin bij het Bejaardenhuis. En ik heb diverse leuke hobby’s. Na een aantal weken jeuk, pijn, wondjes bij de vulva, wat ik toen nog vagina noemde. Zelf met diverse zalfjes o.a. Bepanthene, nisyleen, vaseline e.a. geprobeerd om het te helen. Achteraf te veel en te lang zelf geprutst. Ook pijn bij gemeenschap, zitten en het fietsen. Dan toch maar in mei naar de huisarts. Ik kreeg Dermovate crème mee, met de mededeling: ”ja dat zie je vaker… schimmel.” Gevolg na 3 dagen smeren… ik stond drie dagen in brand, verkeerd gebruik? Ik wist niet waar ik het zoeken moest. De vierde dag huilend weer naar de huisarts en daar was een vrouwelijke ”inval“ arts die heel rustig met uitleg en eendenbek ging kijken en direct de diagnose LS stelde. Zij had in de opleiding LS gezien en gaf gelijk een verwijzing naar een vulvapoli, waar ik pas drieweken later terecht kon. Maar daar dachten ze mee en ik kon wel eerder terecht bij afd. Dermatologie de assistente zei doe dat maar, dan ben je in ieder geval al hier. Ik heb daar veel aandacht gekregen en zelfs uitleg hoe en waar ik zalven moest met een spiegel erbij en mocht terug komen als ik iets niet zou vertrouwen. Daarna controle ieder half jaar. Er hoefde geen biopt genomen te worden en er waren geen verklevingen, dus ik heb heel veel geluk. Ik kreeg 3 verschillende soorten zalf, 2 cortisone en een basis zalf. Verder ook informatie over kussens en fietszadels. Diezelfde week een zadel gekocht.

Mijn werk, voet massage geven ging niet meer vanwege het zitten en omdat ik bij de ene cliënt op een tuinstoel, of bij een ander op de grond etc. zat. Ik wilde ook geen afspraken steeds afzeggen, want wist niet wanneer ik een slechte nacht /dag had. Thuis kon ik wel zitten maar ik kon de mensen door de pijn niet de aandacht geven die ze nodig hadden. Dan moet je vertellen waarom je er niet meer kunt zijn voor een ander.

De vulva, ja daar praat je niet over toch? Het is nu 2018. Ik ben er heel open over en heb zelfs een Award (Dr. Willem van der Meijden VulvAward) voor de beste vulva poli van 2018 gemaakt, wat me heeft geholpen met het accepteren. Ik zalf niet met Dermovate, maar wel met Eucerin atopicontrol en smeer met aloë vera en Tamanu-olie. Doe aan Reiki en Voetreflextherapie en ga eens in de maand naar Shiatsu-therapeute. Let op voeding (Je bent geen LS). Mijn levenswijze aangepast door veel rustiger met alles om te gaan. Ik heb de LS en mezelf aardig onder controle.

En ik weet geen mens is gelijk. Voor iedereen, heel veel sterkte en hoop op de dag dat er een oplossing komt speciaal voor kinderen en jongeren.

Riek