Wat is Lichen Slerosus?

Lichen Slerosus (LS) is een huidaandoening, chronische ontsteking. Over de oorzaak zijn helaas verschillende theorieën. Genetische, immunologische, infectieuze en hormonale factoren kunnen een rol spelen. De aandoening wordt vaker familiaal en samen met andere auto-immuunziekten gezien b.v. Hashimoto – (schildklier problemen)

Vrouwen, mannen en kinderen kunnen deze aandoening krijgen. Soms wordt er te lang gewacht om naar de dokter te gaan en wordt er eerst zelf met allerlei zalfjes geprobeerd de jeuk te verhelpen of wordt het verward met een Candida infectie/ schimmel infectie.

Het is te herkennen aan zichtbare witte, soms glanzende plekken op de schaamlippen en soms de anus. Het jeukt en door krabben kunnen de wondjes ontstaan en er is vaak een branderig gevoel of pijn. Doordat de huid strak wordt, kunnen er wondjes en daardoor littekens op de huid komen.  Ook de ingang van de vagina kan krapper worden en/of heel dun (atrofie). Als dit gebeurt in het gebied rond de schaamlippen dan kunt u pijn bij het vrijen krijgen.
Bij mannen zie je duidelijk zichtbare witte, soms glanzende plekken op de penis. Tevens jeuk.

Lichen Sclerosus is een huidklacht, huidklachten zijn vaak een uiting van problemen in de stofwisseling, elders in je lichaam, of andere problemen. Dus laat dat ook onderzoeken door een arts. Maak een lijstje van eventuele andere klachten. Wat eigenlijk nog te weinig gebeurd is bloedonderzoek. Om eventuele tekorten of het testen op allergieën, infecties en voeding-intolerantie.

De onderstaande behandelingen kunnen toegepast worden

  • Bekkenbodem therapie
  • Introïtus plastiek
  • Foto dynamische therapie
  • Laser o.a Monalisa Touch en Diva Tight Laser
  • Circumcisie (verwijderen voorhuid)
  • Full tickness (een operatie die in uitzonderlijke gevallen wordt toegepast)

Wat kun je zelf doen?
Kijk ook  op onze Lijst behandeling, therapie & producten. Op deze lijst staan alleen behandelingen die door ervaringen uit de praktijk, hebben laten zien dat ze helpen om het leven met LS draaglijker en rustiger te maken.

Zwangerschap

De aandoening heeft geen invloed heeft op eventuele toekomstige zwangerschappen en dat een normale vaginale bevalling mogelijk is. In sommige gevallen is een keizersnede raadzaam, als er b.v. veel verklevingen zijn of als huid al erg dun is, vraag aan de verloskundige ook om een gynaecoloog.
Uitscheuren/ ruptuur: als een bevalling snel gaat, is de kans op een ruptuur of zelfs totaalruptuur aanwezig. Goed naar de aanwijzingen van de verloskundige of gynaecoloog luisteren tijdens de bevalling dus!
Kijk eens op de website van www.epino.nl voor meer informatie hulpmiddel ter voorkoming van uitscheuren.
Lees ook het Persoonlijke verhaal van Annie>

Kinderen kunnen ook LS krijgen 

Lichen Sclerosus kan ook voorkomen bij kinderen zowel bij jongens als meisjes. De meeste klachten zijn jeuk en pijn, obstipatie kan ook voorkomen door wondjes bij de anus.

Meer informatie www.gezondheidsplein.nl kijk ook bij vulva aandoeningen
voor  vaginale  klachten vaginale klachten
Enkele vaginale klachten die ik toch apart wil vermelden zijn:  Atrofische vulvitus, deze heeft soms dezelfde verschijnselen als LS.  De klachten die ontstaan ten gevolge van de atrofie zijn per vrouw verschillend. Sommige vrouwen hebben geen tot weinig last, anderen ervaren dagelijks klachten. De plooien van de schaamlippen worden minder diep, en doordat het onderhuidse vetweefsel van de schaamlippen verdwijnt, gaan de schaamlippen hangen. Verder kan de atrofie leiden tot jeuk en een branderig of schraal gevoel. De huid van de vulva wordt bleek, glanzend en rimpelig, met kloofjes en schrammen (van het krabben). Soms wordt de huid dik als gevolg van het krabben. De atrofie kan samengaan met harde, witte jeukende plekken op de schaamlippen. De kans op infecties van de vulva en de vagina is vergroot. Door de droogheid en stugheid van het slijmvlies in de vagina ontstaan met name problemen tijdens de geslachtsgemeenschap. Bij het opgewonden raken wordt er minder vocht aangemaakt in de vagina. De penis kan daardoor minder gemakkelijk naar binnen glijden. Dit kan bij de vrouw pijn en/of een branderig gevoel veroorzaken. Ook voor de man is het vaak onaangenaam. Daarnaast wordt door de atrofie ook de ingang van de vagina nauwer, wat het binnengaan van de penis bemoeilijkt. Door deze problemen kan de zin in seks bij de vrouw sterk afnemen.
Diagnose, Veel vrouwen hebben atrofische klachten, maar slechts weinigen gaan ermee naar een arts. Er is veel informatie beschikbaar over de overgang en de meeste vrouwen weten wat ze mankeren en wat ze kunnen doen om de klachten te verlichten.
Bij hevige klachten kan de arts medicijnen die oestrogenen en soms ook progestagenen bevatten voorschrijven. Ze zijn in diverse vormen verkrijgbaar, zoals in tabletten, crèmes, vaginale zetpillen en pleisters. Door het gebruik van de hormoonpreparaten wordt het tekort aan oestrogenen opgeheven en zullen de klachten na 3 tot 6 maanden afnemen. De atrofie zelf blijft wel bestaan
Vulvodynie is altijd pijn aan de vulva deze wordt ook apart beschreven:
https://vulvapoli.nl/informatie/90-pijn-aan-de-vulva-provoked-vulvodynie-pvd

voor  vaginale afscheiding https://vulvapoli.nl/informatie/36-vaginale-afscheiding-fluor-vaginalis