Behandeling

Op deze lijst staan alleen de reguliere en complementaire behandelingen die door ervaringen uit de praktijk, hebben laten zien dat ze helpen om het leven met LS draaglijker en rustiger te maken.

Leefstijlgeneeskunde is niet nieuw maar tegenwoordig hoor je er meer over, het is een geneeswijze die gericht is op een natuurlijke wijze,  en om het zelf-genezend vermogen van je lichaam te ondersteunen.,en naast de reguliere extra steun kan geven.
Hieronder staan een aantal aanvullende therapieën, op alfabetische volgorde: 

Acupunctuur, heeft een preventieve werking, kan storingen en blokkades opheffen.
Hieronder een link naar de website van Karin de Ridder. informatie over een online behandeling. https://www.karinvanderidder.com/

Antroposofische geneeskunde en geneeswijzen, deze hebben tot doel het zelf-genezend vermogen te herstellen en een goede weerstand te bevorderen.

Ayurveda
gebruikt diverse methodes voor een goede balans tussen lichaam en geest.

Bekkenbodemtherapie, kan ingezet worden bij incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn  en bij niet goed functionerende bekkenbodemspieren.
Er is ook een app:
https://profunduminstituut.nl/bekkenbodem-app/

Chinese geneeswijzen, is een van de oudste natuur-geneeswijzen.

Cryotherapie, Wim Hofman Iceman geeft hier veel informatie over.

Darmspoeling, colon hydrotherapie.

De Diva Tight laser. meer informatie http://vaginaleklachtenbehandelen.nl/
Behandeling: Diva Tight laser bij Lichen sclerosus (1)

Full-tickness operatie wordt in uitzonderlijke gevallen gedaan. Soms wordt gebruik gemaakt van huid transplantatie.

Fotodynamische therapie: Nog in onderzoek.  Als u geïnteresseerd bent in deelname aan de studie is er een uitgebreidere informatie folder beschikbaar. U kunt naar deze folder vragen bij uw behandelend gynaecoloog of contact opnemen door een email te sturen naar:lichen.sclerosus@erasmusmc.nl

Holistisch energetische therapie, gaat uit van het holisme lichaam geest en ziel, wat bij de een niet goed is kan bij de andere een klacht geven, hier valt ook Kinesiologie onder.

Homeopatie en klassieke homeopatie ook wel alternatieve geneeswijze genoemd.

Healing techniek is een soort meditatie, muziek van indiaanse oorsprong.

Introïtus plastiek, introïtus-plastiek betekent dus het herstellen van de vagina-ingang (om ruimte te creëren).
(meer informatie bij uw gynaecoloog)

Mesologie, is een combinatie van de reguliere medische wetenschap en de complementaire geneeskunde en ook hier wordt de zelf-genezende vermogen naar voren gehaald.

Mirmethode, is ook een zelfhelings-methode.

Mona Lisa-touch, is een laser behandeling .
(De Mona Lisa werkt alleen met de co2, zie De Diva Tight laser).

Mannenbesnijdenis of circumcisie.

Natuurgeneeskunde, hieronder vallen verschillende behandelingen die tot doel hebben het zelf genezend vermogen te herstellen en een goede weerstand te bevorderen. Meer informatie bij menu, boeken e.d.

Opstellingswerk:
Systemische werkvormen. o.a. inzicht krijgen in wat er in je leven speelt.
meer informatie:
http://www.opstellingenwerk.info/index.php

Orthomoleculaire geneeskunde, dit valt onder een voedings–geneeskunde en maakt gebruik van vitamines, mineralen vetzuren, heel persoonsgericht.

https://www.mbog.nl/therapeuten-artsen/vind-een-behandelaar 

Reflexzonetherapie (of reflexologie) meer info: voetreflexplus-Linda Truijens-2017 (2)

Reiki, Rei = universele en Ki = levens energie .

Shiatsu, is een massage waar druk wordt uitgeoefend op de acupressuurpunten, heel ontspannend en geeft een goede doorbloeding (holistisch).

Stamceltransplantatie is in Nederland nog niet toegestaan, wel in onderzoek,  Vanuit Australië en Amerika komen goede berichten.

Traditionele Chinese geneeswijze (afgekort TCG of TCM).
b.v
.http://www.centrumvoorchinesegeneeswijzen.nl/info/

Een aanrader is deze website

Tao– meer informatie https://www.healingtao.info/

Zwavelbad, zwavelwaterstof werkt heilzaam.

Raadpleeg altijd eerst een arts, bovenstaande behandel methodes kunnen een toevoeging zijn bij herstel.

De voorbeelden en tips in deze website kunnen medische behandelingen niet vervangen

Zalven en oliën, deze producten zijn ook aanbevolen door mensen met LS en waar zij baat bij hebben.

Lees altijd de bijsluiter, er kunnen bestanddelen in zitten waar je niet tegen zou kunnen. Je kunt ook eerst op de binnenkant van je arm/pols een test doen door het 2 uur te laten zitten  en als er dan geen irritatie of erg rood is geworden, kan het goed zijn. Let op ! je schaamlippen zijn heel gevoelig .

Aloë Vera gel, een natuurproduct vaak met vitamine C en E. Kijk naar een zuiver merk.

Alka producten (ontzuring) en zalf.

Amandel olie.

Argan olie.

AtopiControl intensief,  kalmerende crème van Eucerin, zonder parfum en parabenen Kalmeert de geïrriteerde huid en verlicht jeuk bij flare-ups.

Bach bloesem remedies.

Biodermal crème, bevat: plantaardige ceratonia-extract (Carobboom), natuurlijke glycoproteïnen, vitamine E en glycerine.

Bepanthen (zalf, babyzalf, eczeemzalf), bevat: gezuiverd water, wolvet, vloeibare en witte zachte paraffine, amandelolie, dexpanthenol 5%, protegin X, witte bijenwas, cetyl- en stearylalcohol, lanoline, vaseline.

Cardiflorzalf (VSM), een homeopatische zalf, bevat: cardiospermum halicacabum afkomstig van de plant blaasjeswingerd wolvet, water, cetostearylalcohol, vloeib. paraffine, polyglyceryldipolyhydroxystearaat en witte vaseline.

Barrière spray Cavilon (als wondbeschermer na operatie).

Calendula zalf niet gebruiken bij overgevoeligheid voor wolvet: wolvetalcoholen, bijenwas, olijfolie, glycerol of Calendula
Er is ook een Calendula herstelcrème te koop bij: https://www.vanderpigge.nl/producten/gehele-assortiment/calendula-herstel-creme-huidbalans/

CBD olie of zalf kijk goed naar de zuivere samenstelling en een legale firma. https://www.cibdol.com/nl/blog/638-feiten-en-fabels-van-cbd

Copaiba olie.

Corticosteroïden  De standaardbehandeling bij lichen sclerosus is die met een crème met corticosteroïden, bijnierschorshormoon , met o.a. het middel Dermovate (clobetasol). Hierbij wordt een zalf schema bij geadviseerd. vraag ernaar ! heel belangrijk .

DerMel®huidzalf.

Echinaceazalf (van VSM), bevat: 10% echinacea-extract.

Etherische olie b.v. tea tree, castor, lemongrass, lavendel. Deze nooit puur gebruiken! er zijn er op olie of waterbasis.
Emu-olie (van Kiss from Nature), bevat: 99,8% zuivere emoe-olie, 0,02% natuurlijke vitamine E (dierlijk).

Granaatappelzaadolie. regeneratie olie (vrouwenpoli Boxmeer)

Hansaplast wondhelende zalf met (pathenol en glycerine)

Healing herbs met sea buter speciaal voor wond bij bevalling :meer informatie bij een holistic doula.

Homeoplasmine (wondzalf) bestanddelen: Goudsbloem 100 mg, Karmozijnbes 300 mg, Heggenrank 100 mg, Benzoë 100 mg, Boorzuur 4 g, Vaseline.

Hemocin anaalzalf (van Soria Natural): Dit is een homeopatische zalf. [/i] Bevat: hellanthus anuus, bijenwas, styrax benzoin, mentha arvensis, water, propylene glycol, glycerine, propolis cera, bht, plantago major, achillea millefolium, ascorbyl palmnitaat, citroenzuur, glyceryl distearaat, glyceryl stearaat.

Johannesolie van A.Vogel is een natuurlijk product voor een verzorgende huidolie met sint janskruid bij een ruwe en schrale huid.

Kokos olie neem een biologische en goede kwaliteit (Er is ook vloeibare olie). (zou schimmel infectie kunnen veroorzaken)

Lanette crème, bevat vaseline en paraffine, 25/25 % in lanettecrème.

Kattenvet meer informatie https://www.vanderpigge.nl/producten/gehele-assortiment/kattenvet/

Mesitran wondzalf of Mesitran wondgel (van Klinion), bevat: honing, lanoline, zonnebloemolie, levertraan, calendula officinalis, aloë barbadensis, vitamine C en E, zinkoxide.

Medihoney®, bevat o.a. antibacteriële honing (manukahoning), kamille, kokosolie, cetomacrogol, witte bijenwas, teunisbloem, aloë barbadensis.

SkinO3: olijfolie met ozoniden. Dat is verkrijgbaar als huidolie, huidzalf en er is een variant met onbestraalde en onbewerkte honing. Verder bevat SkinO3 geen overbodige ingrediënten, parfums of parabenen. Op de website van https://www.skino3.nl/ is meer informatie. De werking van ozon in olijfolie is wetenschappelijk bewezen en veilig. Wordt goed verdragen door de huid. Olijfolie met ozoniden is antibacterieel, antischimmel en antivirus.

Olijfolie geperst uit vruchten van de Olijfboom, Olea europaea. Olijfolie is een voedende, reinigende en ontslakkende olie. Olijfolie bevat veel vitaminen en mineralen. Olijfolie is een goede huidolie bij verharde, droge, schilferige huid.

Protopic (tacrolimus) zalf is sinds november 2002 geregistreerd in Nederland (zalf 0.1 en 0.03%, tubes à 30/60 g, bevat paraffine, witte bijenwas, en propyleencarbohydraat). Tacroclimus is een lokaal immunosuppresivum, remt cytokinesynthese in T-cellen. De sterkte is vergelijkbaar met een klasse II-III corticosteroïd. Veroorzaakt geen huidatrofie. Eventueel een alternatief bij patiënten met steroïdeangst, cutane atrofie, of allergie voor steroïden. In het begin, vooral de eerste 5 dagen, kan Protopic wat branden direct na het aanbrengen.

Sudocrem®, bevat: hypo-allergene lanoline, zinkoxide, benzylbenzoaat, benzylcinnamaat, benzylalcohol.

Tamanu olie.

Uierzalf, bevat: vaseline, vloeibare paraffine, lanoline-olie, triclosan (antibacteriële stof), etherische citroenolie

Vaseline, wel of niet gebruiken is de laatste tijd steeds meer aan de orde.

Vulnodoron – Weleda, alleen recept (is een bijen product.).

Perineum Massageolie, Weleda.

Zelf maken:

Koop een flesje witte Castorolie, Lemon Grass olie en Lavendel olie. Let op lavendel olie voor persoonlijk gebruik! Die is doorgaans iets duurder. Neem een reis-setje waar een pomp-flaconnetje in zit. Doe 3 eetlepels Castorolie in dat flesje met 3 druppels Lavendel en 2 druppels Lemon Grass olie. Dat schud je voor gebruik telkens goed en brengt het 2 keer per dag aan. De Castorolie is plakkerig en blijft wat langer op de huid zitten, Lemon Grass is anti bacterieel en lavendel werkt verzachtend.

Wilde Rozenolie.

Zinkoxidezalf 10% in witte vaseline. van Fagron. Omdat zinkoxide de huid uitdroogt, is het raadzaam om deze zalf spaarzaam te gebruiken.

Zwartzaadolie er zijn ook capsules voor inwendig gebruik www.zwartzaadolie.nl

Zwarte Komijn (Nigella Sativa) Créme 100 ml.

Hieronder een zalf en nano water wat goede resultaten laten zien.
http://www.pureooo3.nl/ozonzalf/
https://unlimitedhealth.nl/merken/health-factory/the-health-factory-nano-zilver-spray-15-ml-3921.html

Zalven met licodine pijn stiller of voor anus.

Theranal, bevat bismuthsubnitraat, zinkoxide en lidocaine (werkt pijnstillend); deze zalf wordt eveneens gebruikt bij aambeien.

Vaseline met 3% lidocaïne (pijnstillend middel).

Uitleg over parfum in een creme zalf :

Uit een compositie van verschillende etherische oliën halen ze de meest allergene stoffen zoals terpentenen, maar  het wordt gebruikt  voor de conservering van het product. Omdat het uit etherische olie gewonnen is heeft het een geur en de warenwet bepaald dan dat het parfum moet heten. Maar het is dus duidelijk geen parfum, het is feitelijk een natuurlijk conserveringsmiddel met een geur. Het is ook binnen de biologische gecertificeerde producten is het ook een van de weinige ingrediënten die is toegestaan als conserveringsmiddel.  Maar mochten er mensen zijn  die er nog moeite mee hebben, dan kunnen ze pure kokosolie gebruiken of pure aloe vera gel. Of gecombineerd.
bron: https://www.vanderpigge.nl/product-categorie/pigge-eigen-merk/

Adviezen en tips LYYN Reflextherapie Linda Truijens

https://www.canesten.nl/nl/intieme-gezondheid/products/canesten-gyno-test/
let op canesten is alleen voor schimmel infecties en lichen sclerosus is geen schimmel!!