Over menopauze en meer..

 

Over menopauze, atrofie , schimmel en blaasontsteking.
Sommige symptomen en klachten bij de pre menopauze kunnen hetzelfde zijn als de symptomen van Lichen Sclerosus. Voor de overgang begint de pre-menopauze of de post menopauze, de beginfase is niet voor iedereen gelijk, zo van 35 tot 40 jaar. Je hormonen gaan schommelen en klachten zijn voor iedereen verschillend.

Tijdens de post menopauze kan atrofie van de vulva voorkomen. Atrofie betekend verschrompeling en dit is een natuurlijk proces tijdens de overgang. Er treden veranderingen op in het weefsel rond de vagina, de clitoris en blaas. Het onderhuids vetweefsel van de schaamlippen verdwijnt waardoor de buitenste schaamlippen volume verliezen en gaan hangen. Het vetweefsel tussen de grote en kleine schaamlippen verdwijnt waardoor de plooien minder zichtbaar worden en de kleine schaamlippen  zelfs helemaal kunnen verdwijnen.
De clitoris verschrompeld waardoor deze ingekapseld lijkt. Ook kan de schede droger worden en deze krimpt net als de vagina ingang. Gemeenschap kan daardoor pijnlijk of zelfs  onmogelijk worden.

Atrofie kan leiden tot jeuk en een schraal branderig gevoel. De huid wordt bleek, glanzend en rimpelig en er ontstaan door krabben makkelijk kloven en schrammen. De atrofie kan gepaard gaan met harde witte jeukende plekken en kan makkelijk infecteren (lijkt dus op LS klachten). Tegenwoordig wordt het genitale syndroom van de menopauze genoemd. Er is een behandeling voor. Lokale hormoontherapie is een therapie die hier vaak voor wordt gegeven.
Droogheid: Membrasin duindoornbesolie bevat omega 7-vetzuren. Dit product werkt tegen droge ogen, een droge mond, een droge huid en droge slijmvliezen en helpt de gezonde huid van binnenuit. Duindoornolie bevat omega 3-, 6- en 9-vetzuren én de omega 7-vetzuren palmitoleïnezuur en cis-vacceenzuur. Membrasin kun je gebruiken in de vorm van capsules of als vloeibare olie.

Schimmel zo vaak wordt LS verward met een schimmel, laat altijd een arts KIJKEN.

Heel veel informatie over de overgang  kun je vinden op:
https://vuurvrouw.nu/de-overgang-van-a-tot-z/
Eveline Bakker heeft uit eigen ervaring een prachtige site en platform ontwikkeld.

Een blog over Blaasontsteking:
http://www.ahealthybody.nl/category/barbara-havenith/

Blaasontsteking uitleg en D-mannose
https://www.sohf.nl/nutrient/d-mannose?fbclid=IwAR0CqiP9ZcXRRpkX1rAChgelrKpMYalrSAlS7SmZw4VYfdLtkO7XK0KpW20

Let op Lichen sclerosus is geen schimmel!!
soms kan er na antibiotica ook een schimmel ontstaan.
https://www.optimalegezondheid.com/antibiotica-verborgen-oorzaak-schimmelinfectie/

Dit merk heeft een uitleg over schimmels, helaas gaan sommige vrouwen niet naar een huisarts en blijven aanmodderen met een zalfje. een test kan uitwijzen dat er geen schimmel is. AUB niet zo maar Canesten producten gebruiken omdat de reclame van canesten niet bedoeld is voor Lichen sclerosus!!

https://www.canesten.nl/nl/intieme-gezondheid/products/canesten-gyno-test/