Seksualiteit

Als vrijen niet meer gaat zoals jullie het zouden willen

Ga niet door als het pijn doet!
Veranderingen aan de vulva door vernauwing, het dunner worden van de huid bij het perineum, kloofjes en droogheid kunnen zorgen voor pijn bij het vrijen. Onzekerheid, schaamte of angst voor de pijn kunnen ook een rol spelen. Je moet je kunnen ontspannen om samen te kunnen genieten.

Bij mannen kan de pijn zorgen voor erectieproblemen. Vrouwen en mannen die Lichen Sclerosus hebben kunnen hierdoor de intimiteit gaan uitstellen wat een aanleiding kan zijn voor het ontstaan van relatieproblemen. Het is wel degelijk mogelijk om te genieten van seks met Lichen Sclerosus. Ontdek met je partner welke manier van vrijen jullie als prettig ervaren, b.v vrijen in een andere houding.

Een glijmiddel is een goed hulpmiddel, er worden wel olies aangeraden maar kunnen vlekken geven werkt niet prettig en zijn ook niet betrouwbaar voor condooms.
Goede natuurlijk glijmiddel is  Medglide bio  en neem ruim de tijd voor jullie vrijpartij, zodat je écht klaar bent om te ontvangen en je niets forceert of irriteert.
Er zijn verschillen, glijmiddelen op waterbasis droogt sneller uit en op siliconenbasis blijft langer werkzaam, er komt een dun filmpje op de huid
Op waterbasis is deze goed: Durex Play Sensitive een van de populairste in Nederland. Play Sensitive staat bekend om een ongekend fijn gevoel door zijn speciale extra zachte formule. Door de zachte formule is deze keuze bovendien perfect voor mensen met een gevoelige huid. Op siliconenbasis is deze goed:  Pjur Original dat ook geschikt is voor gevoelige huid, droogt niet uit en plakt niet, waardoor je deze crème maar één keer aan hoeft te brengen en dan langdurig kan genieten. De siliconen moleculen worden niet door de huid opgenomen, maar vormen een laagje op de oppervlakte van de huid, dat goed ademt. Bodygliss wordt aanbevolen door enkele medische specialisten.  Zorg altijd voor goede hygiëne voor en na. Was voorzichtig met lauw of koud water. Smeer je goed in met vette zalf en kijk goed na of er geen wondjes zijn.

https://www.pjurwinkel.nl/seksueel-gezondheid/pjur-med-premium-glide/

of https://www.greenbeautyshop.nl/natuurlijke-huidverzorging/intiem/glijmiddel/

Bekkenbodemtherapie is ook zinvol, zo kun je om te leren hoe je je bekkenbodem spieren kunt ontspannen. Vaak span je deze spieren automatisch aan of is het bekkengebied overactief.

Een goede uitleg :
https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/bekkenbodemproblemen/

Introïtus plastiek (zie behandelingen) is een medische ingreep om de vagina ingang te herstellen wijder te maken.

Diva Tight laser meer informatie http://vaginaleklachtenbehandelen.nl/

https://www.pelvision.nl/ deze site geeft uitleg over dilatatiesets
https://www.depaarsekeizerin.nl/ de site voor een leven lang liefhebben

vaginale droogheid meer informatie
http://www.memidis.nl/producten/premeno-duo/

Je kunt ook intiem zijn zonder seks te hebben. Wanneer je er samen niet uitkomt kun je hulp vragen, kijk even op deze sites voor informatie:

www.rutgers.nl
https://www.seksualiteit.nl/seks-jouw-leven/ziekten-en-lichamelijke-ongemakken/lichen-sclerosus-en-seksualiteit

en www.nvvs.info

https://seksueelwelzijn.nl/

Een you tube filmpje over body language painful sex
https://youtu.be/PMKkV1XFWQU

Bronnen: Rutgers, nvvs, Open en Bloot, npo