Stress & Ontspanning

Om je immuunsysteem goed laten functioneren moet je zorgen dat je lichaam in balans is. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk herstelt van stressvolle situaties. Let op wat je eet, zorg voor genoeg slaap, lichaamsbeweging is belangrijk en zorg voor genoeg ontspanning door leuke en creatieve dingen te ondernemen.

Leef in het nu, denk positief en vergeet vooral niet regelmatig te lachen. Wees lief voor jezelf!

Bij stress komen onder andere de stofjes adrenaline en cortisol in je lichaam vrij, deze stresshormonen zijn energetisch onder andere verbonden met je stuitgebied en basisveiligheid.
Voel jij je veilig bij jezelf, in je huis en in de wereld? Ga dit voor jezelf na, wie weet kan je erachter komen wat jouw stressors zijn en deze te vermijden en daarmee voorkomen dat deze stofjes je Lichen sclerosus stimuleren. Wat je juist nodig hebt is endorfine en serotonine de anti-stresshormoon en geluks-hormoon. Stel grenzen voor jezelf, zeg niet op alles ja, denk eerst aan jezelf en vraag je af of dat echt is wat je wilt doen. Om zoveel mogelijk stressvrij te leven moet je eerlijk en realistisch zijn en ook nee durven zeggen.

Vertrouwen, je lijf weer in balans krijgen, geloven in je genezing, rotsvast vertrouwen, dankbaar zijn

Ontspannen en bewegen 

Maak er tijd voor. Dat kan op vele manieren; hobby’s, iets wat je graag doet zonder dat het moet!. Je kunt gaan mediteren, wandelen, schilderen, tuinieren, muziek luisteren/beoefenen, hardlopen, terrasje, lachen ;-), schrijven, dieren knuffelen, fietsen, yoga.
Bij persoonlijke verhalen staat een verhaal/uitnodiging van Ria Kuiper over Yin Yoga, met een link naar de online lessen.

Bronnen: Femke de Grijs

Yoga yin door Ria Kuiper