Tips & Trucs

Om sommige ongemakken die kunnen ontstaan met Lichen Sclerosus wat dragelijker te maken, staan hier tips & trucs, b.v. voor fietszadels, zitkussens, ontharen, toiletpapier of water, ondergoed, wasmiddel etc.

Menstruatie
Maandverband en tampons kunnen gaan broeien en jeuk veroorzaken, hygiënischer is  het om gebruik te maken van een menstruatie cup en ook katoen maandverband. meer informatie:
bij Lotte  https://www.madebylotte.nl/over-madebylotte.html

fietszadels:
Dat is voor iedereen anders. Op de site van b.v. de fietsersbond staat een goede uitleg over de maat nemen van het zadel en hoe je het beste fietshouding is. Een zadel met een uitsparing is echt aan te raden. Zoek ook een goed fietsbroek met zeemleer, zeemleer gaat de wrijving tegen en neemt ook transpiratie op. Vergeet niet een goede basis-beschermingszalf te gebruiken. Maak van je fietstocht een plezierige tocht.
Een duidelijke site met uitleg is https://www.ismzadel.nl/

Kussens:
Soms kan gewoon zitten een probleem geven, bij de thuiszorgwinkels zijn een aantal zitkussens te koop  of een aambeien kussen kan ook een optie zijn, er wordt ook wel gebruik gemaakt van een nek-kussentje. Let wel weer op de bekkenhouding.

Ontharen wel/niet
Er zijn dermatologen die het afraden om het schaamhaar te verwijderen i.v.m wondjes e.d. Je hebt niet voor niets schaamhaar maar als je het korter wilt hebben dan kun je de tondeuse op de kortste stand zetten met scheren, of het afknippen. Gebruik liever geen scheermesjes en crèmes. Bij het opnieuw groeien van haar kan ook weer jeuk ontstaan. Een ander mogelijkheid is IPL ontharen dat kan bij een huidspecialist. IPL betekent Intense Pulsed Light. Dit is een manier om d.m.v lichtflitsen, permanent van ongewenste haargroei af te komen.

Toilet bezoek en zithouding.
Omdat wondjes e.d. bij het plassen pijnlijk kan zijn is het ideaal om het met water na te spoelen b.v. een douche of spoeltoilet. Vaak komen er nog laatste druppeltjes urine, plas daarom goed uit. Ook kunnen er problemen bij de anus zijn en als je een ontspannen houding aan neemt om je voeten op een laag krukje te zetten, hoef je minder te persen.

Toiletpapier soorten zijn er in overvloed, wat het beste eruit komt is katoenen papier of zacht zonder een motief of opdruk (INKT). Niet vegen maar deppen en altijd van voor naar achteren of deppen met een nat washandje/gastendoekje.

Nooit natte babydoekjes, eigenlijk nooit iets met zeep (parfum).
Het meest ideale is  om je met water af te spoelen of een douche of spoeltoilet.
Soms kan ook helpen om een badje te maken met fysiologisch zout oplossing:
Water koken, 9 gram zout per liter er in oplossen en klaar. In een schone fles (uit koken). Zet die fles in de koelkast zo heb je iets verkoelends altijd klaar. Wel voorzichtig kan prikken. NOOIT BORAX gebruiken.

Havermout bad
Deze informatie is van Wim Esser website: http://www.praktijkvoornatuurgeneeskunde.nu/

De bedoeling is dat je 1 à 2 kopjes 100% colloïdaal havermout (verkrijgbaar bij reformzaak) in je badwater doet en daar dan 15-20 minuten in gaat zitten.
Colloïdaal wil zeggen: vermalen tot poeder
Heb je geen bad?, havermout kun je ook als ‘zeep’ gebruiken. Doe wat havermoutpoeder in een washand, bindt hem dicht, dompel hem in water, knijp het overtollige water eruit en gebruik hem als een washandje.
De effectiviteit van havermout komt door een aantal stoffen:
Vetten:
Deze versterken de huid en verminderen daarmee ook het vochtverlies van jouw huid.
Vezels:
De vezels in havermout helpen de huid vocht aan te trekken en ook vast te houden Dat is iets wat een droge huid vaak niet goed zelf meer kan doen.
Koolhydraten en eiwitten:
Deze stoffen kunnen zich binden aan je huid en zorgen dan voor een beschermend laagje. Hierdoor verliest jouw huid minder water.

Ondergoed
Draag altijd ondergoed van 100% Katoen of van zijde.
Tip voor het dragen van panty’s: er zit een driehoekje, dat driehoekje is afgezoomd en dat kun je er uit knippen, zo heb je een “luchtige”panty. Er zijn ook jarretel of hold-up panty‘s.

Zwemmen, het belangrijkste is om je badkleding na het zwemmen uit te doen (niet laten drogen op de huid).

Je kunt een barrière zalf als bescherming gebruiken, sheabutter laat echt geen water door.

Wasmiddelen
Wasmiddel zonder chemische middelen en eventueel na spoelen met azijn. Gebruik van Neutral Eco Wasnoten is ook een aanrader.

Voordat je een arts bezoekt, kun je een vragenlijst opstellen b.v.
https://www.patientenfederatie.nl/themas/gesprek-met-uw-huisarts/tips