De Vulva

Vulva en vulva aandoeningen

Deze website gaat voornamelijk over Lichen Sclerosus, er zijn echter tal van andere vulva aandoeningen die soortgelijke symptomen hebben. Verdiep je in andere aandoeningen en verwar niet alles wat jeukt met een schimmelinfectie. Pijn, wondjes, witte plekken op de schaamlippen, verkleuringen en veranderingen kunnen iets anders betekenen. Pijn bij vrijen is ook nooit goed. Menu seksualiteit voor meer informatie.
Ga niet eerst zelf met smeerseltjes aan de slag maar raadpleeg altijd eerst een arts en laat je dan ook onderzoeken.
Heel belangrijk is, om regelmatig zelfonderzoek te doen bij de vulva en wees zuinig op je vulva. Zelf onderzoek is niet moeilijk, het maakt je ook vertrouwd. (Eigenlijk hoort het net zo vaak als een borstonderzoek )
Uitleg
A) Het clitoriskapje, daaronder zit de clitoris.
B) Clitoris soms noemen ze het kittelaar.
C) is het plasgaatje.
D) zijn de binnenste schaamlippen.
E) zijn de buitenste schaamlippen.
F) is de opening van de vagina.
G) is het Vestibulum en daar zitten ook de klieren van Bartholin.
H) is het Perineum (dit kan weleens uitscheuren bij bevalling).
I) is de Anus (het poepgaatje).
J) de venusheuvel, hier zit als bedekking het schaamhaar en de venusheuvel bedekt het schaambot.

Zelfonderzoek:

Het is heel belangrijk dat we zelf onze lichamen in de gaten houden. Laat je gezondheid nooit volledig in andermans handen. Ken je eigen lichaam! Net zoals je je borsten of huid zou onderzoeken op veranderingen, zou je je vulva moeten onderzoeken. Veel ziekten van de vulva hebben vergelijkbare symptomen. Vulva zelf-onderzoek helpt je om op de hoogte te zijn van eventuele veranderingen in het vulva-gebied. Sommige veranderingen in de vulva kunnen kanker betekenen. Leren hoe je een vulva zelf-onderzoek moet doen, is dit voorbeeld: zoals een auteur, Dr. E. Stewart, citeert uit haar  boek ‘The V Book. A doctor’s guide to complete vulvovaginal health.(bron), vrije vertaling.
Was je handen  voordat je begint. Ga liggen of ga zitten in een  met goede verlichting en met een vergrootspiegel kun je het het beste bekijken. Je vulva kan er anders uitzien dan je zou verwachten.
Scheid voorzichtig de buitenste lippen van de vulva. Kijk naar de kleur rood/wit, zwellingen, donkere of lichte vlekken, blaren, of andere kleuren. Schaamlippen kunnen samensmelten of verkleven en de kleinere schaamlippen kunnen verdwijnen.  Kijk ook naar de ingang van de vagina.
Trek het vel of de kap die de clitoris bedekt zachtjes omhoog en bekijk het ook onder de kap op het puntje van de clitoris. Kijk ook bij  het gebied rond de urethra, het perineum, de anus, de buitenkant van de grote schaamlippen en de schaambeenderen. De Urethra kan ook af en toe smaller worden, en je kunt merken dat je helemaal ‘sproeit’ als je plast.

Na een onderzoek bij de huisarts, kun je een aantal  dingen doen; onder behandeling bij de huisarts blijven, waarschijnlijk het meest vertrouwd, of om een doorverwijzing naar een vulva-poli vragen. Een vulva-poli heeft samen met de dermatoloog, gynaecoloog en soms een arts-seksuoloog een speciaal spreekuur.

Andere aandoeningen zijn:  vulvodynie, vaginisme, vestibulaire vulvitis, dyspareunie, vulvakanker.

Meer informatie is te vinden op:
www.vulvapoli.nl

vrouwenpoliboxmeer.com

Deze informatie gaat over vulvakanker
http://www.med-info.nl/Patientenvoorlichting/KWF/Vulvakanker.pdf

Belangrijk is ook het bevolkingsonderzoek voor Baarmoederhalskanker, het is heel wat anders dan een vulva onderzoek, maar volgens mij, zou een eventuele verandering aan de vulva al gezien kunnen worden bij zo’n onderzoek. Soms is het al heel pijnlijk als het niet lukt om een speculum (eendenbek) in te brengen bij de vagina. Vaak doen vrouwen al bij voorbaat niet mee, maar juist dan heb je een reden om mee te doen.
Een duidelijke site met uitleg>www.rivm.nl